Utställning Tekniska nämndhuset 9 januari 2012 – 27 januari 2012.

Loop (Vänder sig bort från centrum).Jan Rydén. Olja och akryl på duk. Omkrets 7,5 meter, höjd 2 meter.

Jan Rydén, utbildad på Kungl. Konsthögskolan (2008) Hans verk innehåller ofta en lekfull dubbelkodning i gränslandet mellan anekdot och abstraktion.

Jan Rydén visar verket Loop med undertiteln (Vänder sig bort från centrum). En målning utan början och utan slut i form av en jättelik cylinder. Ett monument över världens ytterstäder. Betraktaren får röra sig runt målningen som mäter nästan åtta meter i omkrets och är två meter hög. Man kan aldrig uppfatta hela bilden på en gång.

– Jag tyckte det var fint att en målning som handlar om stadens ytterkanter har en bildyta som vänder sig utåt, bort från centrum. Den är ett monument över periferin, säger Jan Rydén.

Tematiken är en generisk förortsbebyggelse från olika delar av jorden, olika hem i städernas ytterkanter. Loop är inspirerad av japanska målningar på rullar med sina många perspektiv. Här har rullen blivit en cylinder, en loopad bildyta. Ett intressant optiskt fenomen är att på ett visst avstånd (ca 30 meter) ser cylindern helt platt ut, som en rektangulär bildyta. Ögat uppfattar inte längre bildytans krökning. När du kommer närmare framträder krökningen.

På Tekniska nämndhuset ställer Jan Rydén även ut några målningar ur serien Hotel Pairidaeza. Även här landar vårt sökande efter en paradisisk tillvaro i det generiska. Hotellen kunde ligga på många platser runt jorden. Minsta gemensamma nämnare är pool, palmer och avklädda kroppar. Ordet paradis kommer från persiskans Pairidaeza som avser en trädgård med vatten och växter ”omgiven av murar”. Som ett hotellområde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s