En humanistisk klassicism

Bokrelease. Stockholm 1 december. Jan Rydén Bonmots nya bok En humanistisk klassicism – Ornament, färg och materialitet i kooperativa bostadsområden i Stockholm 1915-1930 ger en historisk introduktion till 1920-talets progressiva bostadskooperation i Stockholm och till den estetik som formade dess arkitektur.

Under perioden 1915-1930 skapades en rad småskaliga och pittoreska stadsdelar i Stockholm. I dessa kooperativa bostadsområde byggs överkomliga bostäder för arbetare med alla moderniteter, nytänkande produktion och högsta standard. Slående är hur snabbt utbyggnaden går, och att billiga bostäder byggs med både hög teknisk standard och höga konstnärliga ambitioner. 

Arkitekterna lägger stor vikt vid att skapa trivsel genom färgsättning, ornament, materialitet, stora planterade gårdar och vindlande gator. Det är en klassicism i mänsklig skala.

I En humanistisk klassicism får läsaren både den idéhistoriska bakgrunden och en genomgång av arkitektur och designmönster.

Bokens appendix ger en översiktlig introduktion till klassisk arkitektur, som en referens för att förstå den svenska tjugotalsklassicismens särart, i synnerhet dess tillämpning i de kooperativa stadsdelarna som boken behandlar.

288 sidor. Rikt illustrerad med foton, ritningar och arkivmaterial.

Text och foto: Jan Rydén Bonmot. Arvinius + Orfeus

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s